Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen storsatsar – kampanj ska hjälpa skåningarna att överleva pollensäsongen Foto: Johanna Olofsson

Regionen storsatsar – kampanj ska hjälpa skåningarna att överleva pollensäsongen

Uppdaterad
Publicerad

Pollenallergi är en besvärlig diagnos som försämrar livskvalitén för en tredjedel av landets invånare. Något som får stora konsekvenser för både individen och samhället i stort.

Milda vintrar gör att pollensäsongen drar igång allt tidigare. Nu satsar Region Skåne på en ny stor informationskampanj som ska hjälpa pollenallergikerna att hjälpa sig själva och som i förlängningen kanske också kan sänka samhällskostnaderna för folksjukdomen.

– Det handlar om att vi ska gå ut till medborgarna och informera om risker och kopplingar till klimatförändringar. Men också hur du som individ kan ta hand om sig själv, säger Helena Tsiparis, miljöstrateg på Region Skåne.

Helena Tsiparis, miljöstrateg på Region Skåne. Foto: Johanna Olofsson

Bättre prognoser

Det handlar om att få pollenallergiker att medicinera i tid och att bli bättre på att använda sig av pollenprognoserna.

– Man kan inte påverka pollennivåerna i sig. Det man kan göra är att utveckla metoderna för att mäta pollenhalten och göra bra prognoser, säger Peter Groth, folkhälsostrateg på Region Skåne.

Folkhälsostrategen Peter Groth menar att pollenallergi försämrar prestationsförmågan både på jobb och i skola. Foto: Johanna Olofsson


Pollenallergikampanjen är den tredje delen i Region Skånes stora klimatsatsning och har föregåtts av en kampanj om översvämningar och en om värmeböljor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer