Polskt kött såldes som svenskt

Uppdaterad
Publicerad

En ny köttskandal är på väg att rullas upp i Helsingborg – stora mängder polskt kött har sålts som svenskt.

Det är företaget Meatsson i Helsingborg som levererat åtskilliga ton polskt kött under svensk flagg till bland andra ICA och KF i Sverige. Lamm- och nötköttet har hanterats i en köttindustri utan tillstånd.

Företaget har också sålt kött till Danmark och Holland.

Indraget tillstånd

Bakom butiken finns en stor anläggning som tidigare varit godkänd av livsmedelsverket, men som förlorade sitt tillstånd sommaren 2011 och sedan dess inte får användas, skriver Helsingborgs kommun på sin hemsida.

När miljöförvaltningen i början av augusti  gjorde en kontroll i butiken,  upptäcktes 15 ton slaktkroppar av nötkreatur från Polen som saknade riktiga intyg på att de testats för salmonella.

I väntan på provsvar fick partiet saluförbud. Enligt inspektörerna tycktes också företaget driva en verksamhat som de inte hade tillstånd för.

Oanmäld kontroll

När miljöinspektörerna kom tillbaka på en oanmäld kontroll, upptäckte inspektörerna att företaget säljer animaliska livsmedel i stor omfattning till andra livsmedelsföretag.

Företaget använde också återkallade och förtryckta etiketter som uppger att köttet är svenskt. Vid kontrollen fanns inga slaktkroppar av svenskt ursprung i anläggningen.

Inspektörerna upptäckte också brister i företagets journalföring över köpt och sålt kött, att företagets avfall inte hanterades på rätt sätt och att rengöringen av anläggningen var eftersatt.

Miljönämnden fattade omedelbatrt beslut om förbud mot del av livsmedelsverksamhet och föreläggande om att vidta åtgärder. Styckningsanläggningen är nu stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer