Pontus Jansson förekom i chattkonversationer som fanns med i en förundersökning. Nyligen kom domen där elva MFF-supportrar dömdes för våldsamt upplopp i samband med en supportersammandrabbning förra året. Foto: Anders Bjurö/TT

Pontus Janssons JO-anmälan mot åklagaren avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF-spelaren Pontus Jansson JO-anmälde åklagaren Henrik Nordquist tidigare i somras då han namngett Jansson i en förundersökning där han inte var misstänkt för brott. Nu avslutas JO-ärendet rapporterar Fotbollskanalen.

När åtal väcktes mot tolv personer för bland annat våldsamt upplopp i samband med en allsvensk match förra året, visade det sig att den tidigare MFF-kaptenen Pontus Jansson fanns med i förundersökningen trots att han inte var misstänkt för brott.

I förundersökningen fanns skärmdumpar på en chatt där Pontus Jansson svarade med skrattemojis på ett antisemitiskt meddelade.

Det visade sig senare att det inte stämde, och att skrattemojin kunde varit en reaktion på något annat då vissa meddelanden ur chatten hade försvunnit. Chatten var alltså inte komplett, och åklagaren beklagade att det blivit fel.

Anmälan avslutad

Nu har JO, Justitieombudsmannen, Per Lennerbrant tagit beslut om att inte inleda en utredning med hänvisning till den så kallade ”swishlistan” i Sundsvall. Nyligen kom beskedet att JO inte anser att åklagaren gjorde fel som offentliggjorde listan.

I ett uttalande från JO som Fotbollskanalen tagit del av skriver Per Lennerbrant bland annat att han nyligen uttalat sig om att det varit godtagbart av en åklagare att ta med integritetskänsliga uppgifter om tredje man i ett förundersökningsprotokoll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.