Porrutpressningsfall fortsätter att strömma in till polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen runtom i landet fortsätter att få in anmälningar om den nya typen porrutpressningsmejl som cirkulerat i sommar. Malmö är bland de värst drabbade områdena i landet. På bara en vecka har tjugotalet anmälningar kommit in till polisen.

De påstår sig ha tillgång till ditt lösenord och kontroll över din webbkamera. De påstår även att de filmat dig när du porrsurfat – och om du inte betalar så kommer filmerna spridas till dina vänner.

Det är huvuddragen i en våg av utpressningsmejl som cirkulerat den senaste tiden. Men det som gör att denna omgång skiljer sig från tidigare mejlhärvor är det finns fall där bluffarna skriver ut ett lösenord som mottagaren faktiskt använder, eller har använt.

Drabbat människor i hela Sverige

Nationellt Bedrägericentrum har stött på utpressningsmejlen under sommaren och menar att mejlen har drabbat människor i hela Sverige de senaste veckorna. Exakt hur många som fått mejlen är oklart.

Då mejlen bedömts som utpressning, och inte bedrägeri, har fallen än så länge hanterats av varje enskilt polisområde. Malmö var ett av de första ställena där bluffen kom till polisens kännedom – det är också ett av de områdena där man fått flest anmälningar.

– Vi har fått in ett 20-tal anmälningar på en vecka, och det kan säkerligen bli fler. Det finns garanterat också ett mörkertal i den här typen av ärenden, säger Nils Norling, presstalesperson för polisen i Malmö.

Hans uppmaning till de som drabbats av mejlen är: betala inte.

Drabbade uppmanas polisanmäla

Enligt Nils Norling finns det inte någon röd tråd bland de som drabbats. Det har drabbat både män och kvinnor, i åldrarna från 25 år till 70 år, och det kan handla om sajter som de drabbade inte besökt.

– Det är rubricerats som försök till bedrägeri i samtliga fall. Vi har ännu inte stött på något fall där någon betalat pengar till utpressarna, säger Nils Norling.

Inte i något av fallen har man inlett en förundersökning, ännu. För att kunna komma vidare, och för att få så mycket underlag som möjligt, uppmanar polisen alla som fått mejlen att anmäla.

– Vi har full förståelse för att det kan kännas obehagligt att anmäla när man råkar ut för något sådant här. Men vi behöver verkligen få in så många anmälningar vi kan för att kunna komma vidare och kunna se omfattningen av det här, säger Nils Norling.

Så ska du göra om du utsätts för porrutpressningen

Polisens Nationellt Bedrägericentrum i gick i sommar ut med en varning om den nya porrutpressningsbluffen. De har även en kort lista på hur du bör gå till väga om du fått ett liknande mejl.

* Betala inte!

* Ändra dina lösenord – om möjligt, använd 2-faktorinloggning

* Svara inte på mejlet

* Polisanmäl

* Täck för din webbkamera när du inte använder den

Källa: Nationellt Bedrägericentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.