Spårvägen invigs i augusti nästa år. Men redan till våren börjar testkörning. Foto: Metro arkitekter och Lunds kommunVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Då börjar spårvagnarna rulla i Lund

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har frågan om Lund ska ha spårvagn debatterats. I ytterligare några år har den planerats. Nu dröjer det inte länge innan staden sällar sig till Göteborg, Norrköping och Stockholm, och blir en spårvagnsstad.

Idag beslutades datumet för när Spårväg Lund tas i bruk. Det blir den 16 augusti 2020, i samband med terminsstart och tidtabellsskifte.

Trots att premiären är mer än ett år bort kommer spårvagnarna märkas av i Lunds stadsbild redan nästa vår. Då kommer nämligen den omfattande testkörningen sätta igång.

Den första av de sju beställda vagnarna från spanska tillverkan CAF levereras i mars 2020, därefter anländer de övriga vagnarna löpande fram tills trafikstarten.

Rekrytering i full gång

Redan nu är rekryteringen av personal till spårvägen igång. Förare, drifttekniker och trafikledare börjar utbildas till hösten.

– Vi har upphandlat och detaljplanerat sedan 2016 men äntligen händer det saker. Från när den första vagnen levereras i mars måste allt klaffa i minsta detalj efter ett rigoröst testschema, men vi är väl förberedda, säger Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken.

Spårvägen är 5,5 kilometer lång med nio hållplatser mellan Lund C och ESS. Den trafikeras mellan klockan 05 på morgonen till midnatt alla dagar, samt till klockan 02 på fredagar och lördagar. Att åka från start till slut kommer ta 14,5 minuter.

Så ser linje 1 ut som börjar trafikeras den 16 augusti 2020. Foto: SVT Grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer