Erik Lundström (KD), Helmuth Petersén (SD) och Mikael Rubin (M) Foto: Per LärkaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaternas plan: Att styra Trelleborg med hjälp av SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att, med hjälp av Sverigedemokraterna, styra Trelleborg de närmaste fyra åren.

På fredagen presenterade Moderaterna hur de tänker styra Trelleborg, under en presskonferens tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna och KD kommer att styra i minoritet:

– Sverigedemokraterna hjälper till att släppa fram detta styre och sedan gå i opposition, säger Mikael Rubin (M).

”Det kommer att märkas”

Moderaterna och Kristdemokraterna besitter 15 av 51 platser i kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna blev största parti i valet och fick 13 mandat.

– Snabbt insåg vi att vi har mycket gemensamt med Moderaterna. Vi har haft samsyn i de flesta frågorna.  Det kommer att märkas i Trelleborg att vi har inflytande, säger Helmuth Petersén (SD).

– Jag tror inte att våra väljare bryr sig om ifall jag är kommunstyrelseordförande. De vill att vi ska få genomslag för vår politik. Det får de på detta viset, fortsätter han.

”Frågan är om de klarar det”

M, KD och SD kommer att ingå en valteknisk samverkan som innebär att de får alla ordförandeposter, vice och andre viceordförandeposter i kommunens nämnder.

– Det ska bli spännanade att se hur det kommer att gå när Sverigedemokraterna måste ta ansvar för olika tunga beslut som måste fattas. Frågan är om de klarar det, säger Torbjörn Karlsson (S), avgående ordförande för kommunstyrelsen i Trelleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trelleborg

Mer i ämnet