Det skånska näringslivet kräver att regeringen agerar för att lösa bristen på el. Foto: TT

Pressen ökar på regeringen att lösa elbristen i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivet och politiker är mycket oroade över elbristen i Skåne. Nu ökar trycket på regeringen att göra något. Energiminister Anders Ygeman (S) säger att han är beredd på att hjälpa till.

– Det vore närmast katastrofalt om vi under flera års tid är i en situation där vi inte kan få fram el, säger Stephan Müchler, vd i Sydsvenska industri- och handelskammaren.

– Det oroar många. Det finns exempel på bolag som inte har velat att investera här för att man inte varit säker på att man kommer att få el.

Även sjukvården kan drabbas

Region Skåne utreder nu det framtida elbehovet. Regionen planerar stora investeringar i elbussar, en bilpark som ska på el och nybyggda sjukhus med ny elkrävande utrustning för bland annat cancervård.

– Det måste vi göra med en teknisk apparatur som drar mycket el. Ingen människa vill ju att vi ska stå tillbaka i den utvecklingen, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Finns det en oro för att utvecklingen inom sjukvården kan stoppas på grund av elbrist?

– Jag hoppas inte det. Eftersom det är en samhällsviktig verksamhet, så måste den ju gå före kan man ju tycka.

Flera vd:ar i stora sydsvenska bolag bjöd i somras in energiminister Anders Ygeman till det moderna, men numera nedlagda Öresundsverket.

– Det går inte att driva verket på rent kommersiella grunder uppenbarligen. Men det finns möjligheter för det offentliga att gå in och köpa upp det som reservkraft, säger Stefan Müchler.

Energiminister Anders Ygeman (S) har inte nappat på förslaget.

– Jag tror inte att regeringen kan kliva in, men vi kan hjälpa till i arbetet med att hitta lösningar, säger han.

Ygeman vill se samarbete

Anders Ygeman säger att han vill få till ett samarbete med elproducenter, elnätsägare och näringslivet.

– Om hur vi kan trygga en bra och effektiv energiproduktion i Skåne, säger ministern.

Det finns flera lösningar att jobba på, menar han.

– Det handlar om lokal kraftproduktion, om överföringskapacitet men också om att jacka upp delar av det befintliga elnätet så att det tål mer effekt, säger Anders Ygeman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.