Cornelia Jönsson, Sabine Raben-Boesdal, Amelia Rose, Thindra Svensson, Amanda Olin, Lex Landqvist och Moon Landqvist klädde sig i regnbågen när de blev ombedda att lämna prideflaggan hemma av skolpersonal på Källebergsskolan. Foto: Firas Razak

Elever ombads lämna prideflaggan hemma – se deras protest på skolan i Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

I veckan fick Amelia Rose, 14, höra att om hon tog med sin prideflagga till skolan igen skulle den bli sönderklippt av andra elever. Efter det bad Källebergsskolan henne och hennes vänner att inte ta med flaggan för att lugna stämningen – de svarade med att klä sig i regnbågens alla färger.

I juni firas pridemånaden internationellt till minne av Stonewallupproret 1969. På Källebergsskolan i Eslöv har 14-åriga Amelia Rose uppmärksammat detta genom att ta med sig en prideflagga till skolan som andra elever och personal fått signera.

– Det har aldrig varit några problem tidigare men i onsdags så var det någon som sa att den som klipper sönder flaggan får fem kronor, berättar hon.

Efter hotet diskuterade man HBTQ-frågor på en hel lektion med klassen.

– Det var några som satt längst bak i klassen och ropade att HBTQ-personer inte borde ha lika rättigheter.

Kläder istället för flagga

Efter lektionen kom en lärare till Amelia Rose och sa att hon inte fick ta med prideflaggan till skolan på fredagen på grund av de upprörda känslorna på skolan.

– Jag ringde mamma och hon kom till skolan. Hon frågade om vi fick klä oss i regnbågen istället och det fick vi för de får inte säga åt oss att ta av oss kläderna eller byta om.

Sagt och gjort – på fredagen var Amelia Rose och flera av hennes vänner klädda i regnbågens färger och delade ut hemsydda hårsnoddar och regnbågsgodis.

Vad vill du säga till de som säger elaka saker till er?

– Det enda vi ber om är respekt. De måste inte hålla med oss men de kan inte gå runt och hata på oss och vara homofobiska.

Skolan: ”Inget förbud”

Källebergsskolans rektor Annelié Arvidsson säger att skolan inte förbjudit eleverna att ta med sig prideflaggor utan enbart bett dem lämna flaggorna hemma.

– Vi har i veckan haft ett antal likabehandlingsärenden och med hänvisning till kapitel fem i skollagen bad vi eleverna att lämna flaggorna hemma för att lugna läget på skolan.

Hon säger att det inte förekommit liknande problem tidigare på skolan och att man jobbar aktivt med det som hänt i veckan.

– Vi skulle kunna hissa prideflaggan vilken dag som helst men just nu är det väldigt infekterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.