– De allra flesta kustfartyg har försvunnit, de har sålt sina kvoter, säger fiskaren Max Christensen i danska Vedbæk. Foto: Sara Landqvist

Privatisering av fiske gav hamndöd i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

För nästan tio år sedan infördes ett system med köp- och säljbara fiskekvoter i Danmark. Sedan dess har en stor del av småhamnarna försvunnit helt. Snart kan samma system införas i Sverige.

I den lilla hamnen Vedbaek strax utanför Köpenhamn tuffar den blåvita fiskebåten Jamik in mot kajen. Trots att det är tidig förmiddag har hon redan varit ute och fiskat i flera timmar. Men båtar som Jamik har blivit allt mer sällsynta i Danmark.

– De allra flesta kustfartyg har försvunnit, de har sålt sina kvoter, säger fiskaren Max Christensen, Jamiks ägare.

Anledningen är till viss del det kvotsystem som infördes i omgångar under 2000-talet och var helt genomfört 2007. Systemet innebär att yrkesfiskare får köpa och sälja sina kvoter, det vill säga sina rättigheter att ta upp en viss mängd fisk. Fiskerättigheterna privatiserades med andra ord.

”Helt värdelöst”

– Systemet är helt värdelöst så som det uformats. Jag vet inte hur det skulle gjorts istället, men det är helt värdelöst idag, säger Max Christensen.

Tanken med systemet var god. Inom miljöekonomin är det vedertaget att det man äger själv är man mer rädd om än det man äger gemensamt. Privatiseringen skulle alltså ge ett hållbarare fiskebestånd, samtidigt som det skulle bli färre båtar med bättre lönsamhet. Såtillvida är systemet lyckat. Men de båtar som försvann var nästan uteslutande de små och kustnära.

– Man ville även undvika koncentration och bevara ett aktivt kustfiske, men de två sakerna har tyvärr inte lyckats i Danmark, säger Jeppe Høst, etnolog på Köpenhamns universitet.

Jeppe Höst har forskat på vad som hände i spåren av det köp- och säljbara kvotsystemets införande och han konstaterar att mycket snabbt försvann många mindre fiskehamnar. Kvar blev ett fåtal stora kvotbaroner som köpt upp småfiskarnas kvoter. Enligt statistik från danska motsvarigheten till Naturvårdsmyndigheten, NaturErhvervstyrelsen, som DR tagit del av har 48 hamnar försvunnit i Danmark sedan 2005. I många fler har antalet fiskare minskat med över hälften.

Kan införas i Sverige

Just nu håller en svensk fiskestrategi på att utformas, den första i sitt slag. Den kan ligga till grund för ett liknande system med köp och säljbara kvoter. Svenska fiskehamnar riskerar därmed att gå samma öde till mötes.

– Jag ser ingen anledning till att utvecklingen inte skulle bli exakt densamma om vi inför ett system liknande det i Danmark i Sverige. Vi har alla förutsättningar för det, tyvärr, säger Johan Wagnström, fiskedirektör på Länsstyrelsen i Skåne län.

Men det finns många olika sätt att utforma ett kvotsystem på. Det går att göra så att kustfisket får bättre förutsättningar att överleva. Men oavsett hur ett kvotsystem ser ut så är det svårt att ångra sig när man väl infört det.

– Det finns inga exempel på en privatisering av fiskekvoter som gjorts om på något radikalt sätt. Inför man det i Sverige måste man tänka sig för. Man bör inte titta på Danmark för att få inspiration till den konkreta designen, säger Jeppe Høst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.