Professorer ska lyfta ridsporten

Uppdaterad
Publicerad

FLYINGE | Svensk ridsport har för första gången fått egna professorer. Vid hästsportanläggningarna i Stömsholm och Flyinge kommer de bidra med sin kunskap.

– Det kommer bli en kvalitettsäkran av våra utbildningar, säger Flyinges VD Marianne Lilja Wittbom.

Det är de som är hästarnas mästare. Fälttävlansexperten Jan Jönsson och dressyrstjärnan Kyra Kyrklund. De har långa karriärer bakom sig med framgångar i både VM och OS och är engagerade i träning av ryttare på elitnivå. Nu är de utsedda till professorer i ridkonst av Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Ridkonst är att rida med så små och fina hjälper som möjligt så det blir bekvämt och bra för hästen, säger Jan Jönsson.

Professorerna kommer att utvecka lärare och elever vid anläggningarna. De ska även delta i forskningsprojekt inom ridkonst. Kyrka Kyrklund kommer att inrikta sig på dressyr medan Jan Jönsson har hand om coaching, ledarskap och utbildning av unga hästar.

– Många av lärarna kan utbilda unghästar men de har kunskapen i huvudet. Det finns inte nedtecknat någonstans. Jag skulle vilja sammanställa detta, säger Jan Jönsson.

På Flyinge ser man entusiastiskt på framtiden.

– Jan och Kyra kommer att inspirera våra lärare och elever och sätta nya mål för hur vi ska höja kvaliteten. De är fantastiska föredömden och kommer att tillföra mycket, säger Marianne Lilja Wittbom.

Nicole Holler

nicole.holler@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.