Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Jacobsson, professor vid Malmö universitet, anser att ”marknadiseringen” av svensk skola ligger bakom de sjunkande resultaten på Pisa-proven. Foto: Linda Ekström

Professorn: Fria skolvalet har gett låga skolresultat i Sverige

Publicerad

Gruppen med lågpresterande elever i årskurs 9 växer. Den svenska skolan måste bli lite mer som den var förr – innan det fria skolvalet infördes i Sverige.

Det anser Anders Jacobsson, professor i pedagogik på Malmö universitet.

I veckan presenterades Pisa-rapporten som visar att svenska 15-åringars kunskaper har försämrats i matematik, naturkunskap och läsförståelse.

Pandemin angavs som en orsak till de dåliga resultaten. Men det finns andra förklaringar som spelar en större roll, menar Anders Jacobsson, professor vid Malmö universitet.

– Vi har i Sverige genomfört ett stort experiment med skolan som började redan på 90-talet och fortsätter än idag. Det handlar om privatisering av svenska skolan, säger Anders Jacobsson, som är professor i pedagogik med inriktning mot de naturvetenskapliga ämnenas didaktik.

Fler sämre på att läsa

Han menar att det fria skolvalet låter bra men att det i praktiken har gjort att kunskapsnivån har sjunkit i den svenska skolan.

Han är bekymrad över att ungefär var fjärde elev i årskurs nio inte når upp till godkänt i matematik. Han är också bekymrad över att andelen med låg läsförståelse har ökat.

Påverkar demokratin

– Om en tredjedel av alla pojkar i årskurs nio är dåliga på att läsa finns en risk att vi får en förenklad diskussion om demokratiska frågor. Hur påverkar det framtidens samhälle?

Anders Jacobsson svarar själv på sin fråga:

– Det kan bli en förenklad debatt i samhället där man inte möts och tar till vara på varandras åsikter.

Han har tre förslag på förbättringar som kan höja kunskapsnivån i den svenska skolan.

– Vi måste bryta skolsegregationen vi har i Sverige. Vi måste satsa på läraryrket och förbättra lärarutbildningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.