Långtidsarbetslösheten kommer att öka kraftigt. Det visar Arbetsförmedlingens nya prognos som presenterades på tisdagen. Ökningen gäller hela landet och även i Skåne. Foto: Henrik Montgomery/TT

Prognos: Kraftig ökning av långtidsarbetslösheten i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösheten kommer att öka kraftigt visar Arbetsförmedlingens nya prognos, som presenterades på tisdagen. Skåne klarar sig dock bättre än riket på grund av tillväxten av jobb.

– Skåne klarar konjunkturdämpningen lite bättre, eftersom det skapas många nya jobb här, säger Peter Andersson, arbetsförmedlingschef och presstalesperson.

9,4 procent nästa år

I dag är 6,8 procent av landets befolkning arbetslösa, vilket motsvarar 359 000 personer. Nästa år har siffran ökat till 7,2 procent för att om två år ligga på 7,4 procent eller 398 000 personer.

I Skåne är arbetslösheten i år 9,0 procent och spås nästa år ha ökat till 9,4 procent. Det visar prognosen, som i Skåne baseras på intervjuer med drygt 1 100 privata arbetsgivare.

– När konjunkturen dämpas, ser vi att storstadsregioner som Malmö klarar sig bättre. Där skapas jobb och inte minst ingångsjobb. Malmö är motorn på den skånska arbetsmarknaden, säger Peter Andersson.

I nivå med 1990-talet

Den som varit arbetslös mer än ett år räknas som långtidsarbetslös, och den gruppen kommer att öka kraftigt. 

–  Vi bedömer att vi kommer att nå den högsta nivån av långtidsarbetslösa sedan 1990-talet, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till Sveriges Radios Ekot. 

Bakom ökningen bakom ligger framförallt två saker, dels konjunkturavmattningen, dels glappet mellan vad arbetsgivarna efterfrågar och de arbetslösas kunskaper. Dessutom har de statligt subventionerade anställningarna minskat i antal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.