Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man behöver hitta nya lösningar, säger Bodil Umegård, sektionschef på SKR. I videon berättar hon om hur man ska jobba för att få mer personal i välfärden. Foto: Henrik Montgomery/TT

SKR: Över 400 000 behöver anställas i välfärden de kommande åren

Uppdaterad
Publicerad

Nyanställningar motsvarande mer än hela Malmös befolkning. Det är vad välfärden står inför de kommande åren. I takt med att landets befolkning blir äldre behöver personalstyrkan även växa. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Sammanlagt kommer välfärden att behöva öka personalstyrkan med 91 000 fler anställda än i dagsläget. Räknar man in de närmsta årens pensionsavgångar så mer än fyrdubblas siffran till 410 000 nya anställda totalt. Åren som SKR räknat på är 2021–2031.

Störst behov av personal finns inom äldreomsorgen där antalet anställda kommer behöva öka med 30 procent.

Behöver hitta lösningar

Fågelskolan i Lund får nu sexorna träffa representanter från Vård- och omsorgscollege Skåne som tidigt vill få eleverna intresserade av att välja vårdyrket. Initiativet välkomnas av Bodil Umegård, sektionschef på SKR, som menar att de nu måste hitta nya lösningar för att lösa personalbehovet och kompetensförsörjningen.

I klippet berättar Bodil Umegård om hur personalutmaningen är tänkt att lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.