Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hannes Theander är helt säker på att han vill jobba i vården när han blir äldre. Se hur några av de andra eleverna tänker i videon. Foto: Anna Palmgren/SVT

Strategin mot personalbristen: Locka sjätteklassare i Lund att välja vården

Uppdaterad
Publicerad

De går bara i sexan. Men redan nu har eleverna på Fågelskolan i Lund fått besök av föreningen Vård- och omsorgscollege Skåne som vill locka dem till vårdyrket. För att klara framtidens behov behöver en fjärdedel av alla tolvåringar i Skåne välja just vården.

Framtidens kompetensförsörjning inom vården behöver lösas. Därför startades projektet ”upptäck vård och omsorg”. Projektet drog igång i januari och pågår fram till sommaren. Under den tiden ska vårdföreträdare i Skåne besöka tre skolor i Lund och Landskrona där de riktar sig till elever i sjätte klass.

– Jag har varit lite inne på programmering, fast det är inget jag vill längre, säger eleven Hannes Theander som tillägger att han skulle göra mer nytta i vården.

Planen att är att väcka elevernas intresse genom att visa bredden av yrken inom vården och redan nu har de märkt att fler fått upp ögonen för yrket.

Varför riktar de in sig på just sjätteklassare? I klippet berättar Niclas Snygg, ordförande för föreningen Vård- och omsorgscollege Skåne, om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.