Laget från Lund kom på femte plats bland 6500 andra lag från hela världen Foto: Lars Åström

Programmeringslag från Lund vann stora internationella framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Studenter från Lund vann stora internationella framgångar i en av världens största programmeringstävlingar. De kom 5:a bland 6 500 lag från hela världen och blev bäst i Sverige.

– Vi gjorde det väldigt bra, förra året kom vi på 60e plats men den här gången gjorde vi allt rätt och hade flyt i våra lösningar, säger Lars Åström som är student på LTH i Lund.

Tävlingen, som avgjordes i veckan, går till så att man får ett problem som ska lösas men det finns inget exakt svar utan det handlar om att komma så nära som möjligt.

– Den här gången fick vi 80 000 bilder som skulle sättas ihop i ordning, ungefär som i en Power Point, säger Lars Åström.

Vidare till final i Dublin

I hans lag ingår också Måns Magnusson, Björn Magnusson och Jonatan Nilsson. De satt under tävlingen i LTH:s lokaler tillsammans med ytterligare 15 lundalag men de höll till  i olika rum under fyra timmar.

– Nu ska vi vidare till finalen i Dublin och tävla mot de första femtio lagen i den här tävlingen, säger Lars Åström.

Inom laget har de lite olika funktioner. Medan en programmerar datorn för att den ska göra som man vill, håller den andra på med att lösa problem. Men alla kan allt.

– Det är stressigt, väldigt intensivt under de fyra timmarna och adrenalinet pumpar, säger Lars Åström.

Han menar att det är viktigt att vara fysiskt tränad och ha bra kondition för att klara av att vara så koncentrerad. Den närmaste månaden ska de träna flitigt för att klara sig bra i finalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer