Visa alla (2)
Visa alla (2)

Här protesterar de mot sjukvårdspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

En flashmob protesterade på måndagen mot regionens sjukvårdspolitik genom att lägga sig framför sjukhusentrén i Lund.

Situationen på förlossningen i Malmö och Lund är fortfarande ansträngd. Det har varit fullbelagt i helgen och trots att Region Skåne beslutat att beordra in semesterledig personal som en krisåtgärd är det ingen som har ställt upp.

Fick avbryta semestern

Frustrerade barnmorskor på BB har tidigare i Sydnytt slagit larm om akut personalbrist på grund av rådande anställningsstopp.

För att lösa krisen beslutade Region Skåne i fredags att kalla in semesterledig personal, men förgäves. De har antingen inte gått att få tag på eller varit bortresta.

– Bemanningen går kort och sjukhuset har kallat in personalen, men det har inte gått att lösa. Antingen svarar de inte i telefon eller så är de bortresta, säger Anders Dybjer, divisionschef på förlossningen.

Andra sjukhus blir reservplan

Som en reservplan har man istället haft kontakt med sjukhus i Köpenhamn och Halmstad – om det inte skulle gå att lösa överbeläggningen mellan sjukhusen i Skåne.

Och idag höjs åter igen kritiska röster mot regionens sjukvårdspolitik, den här gången i form av en flashmob utanför huvudentrén på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det symboliserar femklöverns tystnad, för de är helt omöjliga att få kontakt med. Tröjan med korset som jag har på mig idag symboliserar de som dött helt i onödan på grund av personal- och vårdplatsbrister.

Både patienter och personal som drabbats av underbemanningen eller platsbristen deltog. Invånare som reagerat på situationen låg också tysta på marken i tre minuter.

– Jag är här för att jag blivit felmedicinerad och jag anser att det är på grund av platsbristen. Jag fick ligga ute i en korridor och blev förväxlad med andra. Därför vet jag hur det ser ut här inne och hur det ser ut när personal inte lyckas ta kontakt med varandra, säger Sara Jönsson, en av deltagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB-krisen

Mer i ämnet