Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera förlossningskliniker i länet minskar sina platser Foto: SVT

Flera förlossningskliniker i länet minskar sina platser

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus utökar sina förlossningsplatser nästa år. Men lösningen är tillfällig, för att täcka upp för behovet när flera andra förlossningskliniker i länet måste minska antalet platser. Det framgår av Region Stockholms nya förlossningsprognos för de kommande åren.

Antalet platser inom förlossningsvården på Karolinska i Solna ökar från 3 200 till 3 700 nästa år. Även Karolinska i Huddinge ökar sin kapacitet med 300 förlossningsplatser och Södertälje sjukhus med 100 platser.

Men lösningen är tillfällig under 2022, då två enheter måste minska sina platser. Det framgår av Region Stockholms nya förlossningsprognos för de kommande åren, som hälso- och sjukvårdsnämnden ska besluta om på sitt möte nästa vecka. Prognosen justeras på grund av svårigheter att bemanna och avsaknad av lokalmässiga förutsättningar.

Hör Barnmorskeförbundet om beslutet att omfördela förlossningar till Karolinska i Solna i spelaren ovan.

Här minskar antalet förlossningsplatser

Södersjukhusets kapacitet minskar från 8 000 till 7 600 platser och Danderyds sjukhus minskar från 6 700 till 6 300 platser.

Tidigare års planering har byggt på en upptrappning av bland annat Karolinska Huddinges förlossningsuppdrag, från cirka 4 500 till  6000 förlossningar per år. Men på grund av bland annat bemanningssituationen bedöms det inte kunna genomföras de kommande åren.

Så sent som förra veckan kom även beskedet att S:t Görans sjukhus ska öppna sin förlossningsklinik 2023 med kapacitet för 2 000 platser.

I förlossningsprognosen framgår även att rekryteringsläget för klinikerna är mycket ansträngt, främst vad gäller barnmorskor.

SVT har sökt Region Stockholm för en kommentar.

I en tidigare version av texten framgick det att det var en satsning där antalet förlossningsplatser utökas på Karolinska i Solna. Men i Region Stockholms förlossningsprognos står det alltså att det är en omfördelning av platserna mellan de olika klinikerna i länet.

Så ska förlossningskrisen lösas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är åtgärderna som ska lösa förlossningskrisen i Stockholm Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet