Nytt besked lugnar inte personalen

Uppdaterad
Publicerad

Brist på kommunikation mellan höga chefer. Det ligger bakom de tvära kasten på Kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus de senaste dagarna.

Nu förklarar SUS högste chef hur det kunde komma sig att Kvinnokliniken först skulle spara 59 tjänster, för att bara en dag senare få veta att det inte behövs.

Samtidigt vågar barnmorskorna inte lita på någon information förrän de ser resultat.

BB-krisen

I förrgår höll Kvinnoklinikens chef Andreas Herbst, ett personalmöte där han fastslog att sparbetinget innebär att motsvararande 59 tjänster måste bort.

Han visste då inte det SUS förvaltningschef redan visste. Att sådana stora besparingar inte alls var aktuella.

– Om jag hade jag vetat att Andreas Herbst skulle hålla ett möte med det innehållet hade jag kunnat ge honom nya besked, men vi har väldigt många chefer och det går inte att veta när alla har informationsmöten, säger Jan Ericsson, förvaltningschef på SUS.

Personalen känner sig alltjämt förvirrad.

– Jag känner mig trött och irriterad. Det har varit så här en väldigt lång tid. Man vet inte vem man ska lita på, säger barnmorskan Linda Nyman.

SUS förvaltningschef Jan Ericsson hävdar att kommunikationen mellan chefer normalt sätt fungerar bra. Att detta bara handlade om dålig tajming.

– Det är olyckligt och jag förstår om personalen känner oro, men jag hoppas att de framförallt är lättade över att det besked om nedskärningar de fick i måndags inte är giltigt längre, säger han.

Han kan inte säga exakt hur mycket pengar Kvinnokliniken kommer att få av budgetkakan, men konstaterar att det kommer att bli betydande tillskott.

– Vi ser redan nu att det blir så stort resurstillskott att vi kommer kunna ändra rutinerna för att rekrytera längre vikariat och fler tillsvidareanställda, säger Jan Ericsson.

Men barnmorskorna kommer inte att ropa hej förrän pengarna ligger på bordet.

– Vem vet, det kan ju bli ändring igen på fredag, säger barnmorskan Lena Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB-krisen

Mer i ämnet