Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionen om förlossningskritiken: Problem få tag på barnmorskor Foto: SVT

Regionen om förlossningslarmet: Problem få tag på barnmorskor

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm svarar nu på kritiken från barnmorskornas larm om kaos i förlossningsvården.

– Arbetssituationen för barnmorskorna är mycket riktigt ansträngd, vilket beror på att vi har problem med att bemanna upp med barnmorskor på våra förlossningskliniker, säger Lars Rådén (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Under tisdagen larmade barnmorskor inom förlossningsvården i Stockholms län om ett ansträngt läge, där väntrum görs om till undersökningsrum och vaginala undersökningar görs i fåtöljer.

I dag medverkade Lars Rådén (M) i Morgonstudion för att bemöta kritiken. Enligt Rådén beror de tuffa arbetsförhållandena bland barnmorskorna på vakanta tjänster, ökade sjukskrivningar och mer omfattande vabbande i samband med coronapandemin.

Sedan 1 juli har ersättningen för varje förlossning höjts, vilket ska ge drygt 50 miljoner kronor extra till förlossningsvården. Rådén hoppas att det ska förbättra situationen på klinikerna.

– Det är pengar som går ut till förlossningsklinikerna och som klinikerna själva får använda på det sätt man tycker är bäst för att utveckla sin verksamhet, säger Lars Rådén (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.