Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elin Broberg berätta om sin tvillingförlossning, där hennes mamma och sambo fick hoppa in och hjälpa barnmorskan. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Elin drabbades av personalbristen på förlossningen: ”Inte sugen på att föda barn igen”

Uppdaterad
Publicerad

När Elin Broberg skulle föda tvillingar på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge 2019 fanns bara en barnmorska på plats, och hennes sambo och mamma fick hoppa in och hjälpa till under förlossningen. En miss i kommunikationen gjorde att läkaren som också skulle vara med trodde att Elin inte var inskriven. Dessutom saknades rätt utrustning för att få ut moderkakan, och Elin hamnade på operationsavdelningen i en vecka efter att ha förlorat närmare tre liter blod.

Hur kan då sådana här händelser inträffa? Det beror oftast på plats- och personalbrist, enligt Karolinska Universitetssjukhuset. Här blir det fullbokat vissa perioder och på sjukhuset bedrivs högspecialiserad vård, vilket gör att en del födande kan bli kvar på förlossningsavdelningen längre. För att lösa akuta situationer får barnmorskorna hoppa mellan avdelningar.

Men barnmorskorna behöver också bli fler. Hur det ska gå till hör du Åsa Wijkström, verksamhetschef för förlossningsvården på Karolinska Universitetssjukhuset, förklara i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Wijkström, verksamhetschef för förlossningsvården på Karolinska Universitetssjukhuset, om hur fler barnmorskor kan lockas till yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Stockholm
Mer Nyheter