Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– I vilken annan bransch gör man så här – sänker inkomsten med flera tusen? Hör undersköterskorna Lena Hanse och Anna Rådö. Foto: TT/SVT

Undersköterskor på barnakuten rasar mot regionen i öppet brev

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhusledningen på Nya Karolinska i Solna har tagit beslutet att kapa nuvarande OB-avtal för undersköterskor på barnakuten, något som P4 Stockholm rapporterat om. I ett öppet brev till regionens politiker och sjukhusledning kräver nu undersköterskorna att beslutet ses över – annars kan de räkna med uppsägningar.

”Vissa av oss kommer att förlora så mycket som ungefär 8000 kronor VARJE månad. Detta kommer innebära en stor förlust för varje enskild undersköterskas privata ekonomi”

En stor förlust för redan låga löner. Så beskriver de 34 undersköterskorna situationen i det öppna brevet som SVT Nyheter Stockholm tagit del av.

Anledningen till beslutet är Nya Karolinskas sparkrav på två miljoner kronor varje år och att skära ner på OB-tillägget med 50 procent är en del i det ledet. Att flera undersköterskor nu överväger att säga upp sig är något som verksamhetschefen beklagar.

– Det är naturligtvis otroligt tråkigt att de ser det behovet. Dessvärre är avslutandet av modellen något vi behöver göra. Det är under utfasning på hela sjukhuset, säger Magnus Flodberg, verksamhetschef på Barnakuten.

Oeniga med facket

Fackförbundet Kommunal och arbetsgivaren ska ha gått oeniga från förhandlingarna som skedde i slutet av februari.

– Vi tycker att det är ett idiotiskt beslut som riskerar att skapa kompetensbrist om ett antal av medarbetarna väljer att sluta, och de kommer att få problem att bemanna kvällar, helger och nätter, säger Catharina Häggbom, sektionsordförande på Kommunal vid Karolinska.

Ingen kompensation

När sjuksköterskorna på barnakuten fick sitt OB-avtal uppsagt för drygt ett år sedan fick de en ekonomisk kompensation, något som facket föreslog som en kompromiss även för undersköterskorna. 

– Men det var arbetsgivaren inte intresserad av. Det är väldigt konstigt att det alltid är Kommunals medlemmar som ska straffas för en misskött ekonomi, säger Catharina Häggbom.

Verksamhetschefen Magnus Flodberg bekräftar att en kompensation inte är aktuell.

– Vi har en ekonomisk situation inom barnakutsjukvården som är utmanande och vi håller inte budgeten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer