Nicole Silverstolpe blir ny förlossningssamordnare inom Region Stockholm och ska försöka lösa förlossningskrisen. Foto: Zamzam Bouraleh/SVT

Samordnare ska lösa förlossningskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att alla fyra förlossningschefer på Södersjukhuset sade upp sig under tillsätter nu Region Stockholm en särskild förlossningssamordnare för att lösa krisen.

Uppdraget har gått till produktionsdirektör Nicole Silverstolpe och går bland annat ut på att hitta möjliga lösningar på kort sikt för att säkerställa förlossningar inom regionen.

– Det är tydligt att det krävs insatser för att se till att vårdpersonalen inom förlossningsvården får en bra arbetsmiljö och återfår sin arbetsglädje, säger Nicole Silverstolpe förlossningssamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

– Jag vill att den kompetenta personal vi har väljer att stanna kvar inom förlossningsvården och att de ska känna att de vill rekommendera nyfärdiga kollegor att arbeta på något av våra sjukhus .

Vill få personalen att stanna

För att lyckas med detta ska förlossningssamordnaren enligt regionen se över flera frågor, bland andra hur man kan förändra organisationen för bättre arbetsplanering, förändrad schemaläggning och rotationstjänstgöring för att få mer personal till förlossningsklinikerna.

– Detta är bara några av de möjligheter som vi kommer att se över för att återfå förtroendet hos de medarbetare som nyligen sagt upp sig eller som överväger att säga upp sig, säger Nicole Silverstolpe.

Barnmorskor säger upp sig från Danderyds sjukhus

Uppemot hundra barnmorskor i Region Stockholm har lämnat sitt jobb i år på grund av dåliga arbetsförhållanden. På fredagen rapporterade Dagens Nyheter att 26 barnmorskor säger upp sig från Danderyds sjukhus.

– I nuläget ser jag ingen annan utväg, för att tydligt visa att vi barnmorskor inte kan stå bakom det system som förlossningsvården är uppbyggt på, säger barnmorskan Andrea Wirén till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.