Södersjukhuset drabbades idag av att majoriteten av cheferna på förlossningen säger upp sig. Foto: TT

Kris på Sös: Samtliga förlossningschefer slutar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Alla fyra vårdenhetschefer på Södersjukhusets förlossning avsäger sig sina chefsuppdrag. Man har tillsatt en krisgrupp för att lösa problemen, som bottnar i arbetsmiljöfrågor, berättar Maria Sjöstrand som är chef för förlossningen.

Vårdenhetscheferna på förlossningen har den 28 oktober beslutat att säga upp sig från sina chefsuppdrag på Södersjukhuset, Sös i Stockholm.

”Väldigt tråkigt”

– Det är väldigt tråkigt och vi arbetar nu med att så snabbt som möjligt hitta en interimslösning under rekryteringsprocessen, säger Maria Sjöstrand, verksamhetsområdeschef för Kvinnosjukvård och förlossning.

Alla säger upp sig

Tidigare har sju vårdenhetschefer på sjukhuset slagit larm om att det varit svårt. Nu har fyra av dem sagt upp sina chefsuppdrag. De fyra utgör samtliga chefer på förlossningsvården på sjukhuset.

Facket kritiskt

Vårdförbundet menar att det är den dåliga arbetsmiljön för förlossningspersonalen som ligger till grund för uppsägningarna – och är ett resultat av bristande resurser.

– Cheferna försöker göra ett gott arbete men de är bakbundna av regionens budget. De får inte förutsättningarna att se till att vi får en dräglig arbetsmiljö och då väljer de att avsluta sina chefsuppdrag. Det är sorgligt, säger Lotta Dickman som är IVA-sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet på SÖS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.