Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Nu är det dags – en barnmorska per födande ska genomföras

Uppdaterad
Publicerad

Efter krisen i förlossningsvården och massflykt bland barnmorskor ska nu åtgärdspaketet som tagits fram genomföras. Först ut blir reformen som kallas En födande, en barnmorska.

Reformen innebär att varje kvinna i aktiv fas av förlossningen ska kunna ha en barnmorska vid sin sida. Region Stockholm skriver att det är en stor reform och att man nu löpande tar steg så att den kan genomföras.

En födande, en barnmorska är en del i ett större åtgärdspaket, men det är det man startar med. Ambitionen är att det ska genomföras inom ett år men arbetet kan påbörjas direkt.

Förlossningskrisen i Stockholms län

-  Vi vill att klinikerna genomför dessa förslag så snart det är möjligt. Nu väntar ett spännande arbete för både verksamhetsledningar och berörda personalgrupper med att ta fram arbetssätt och riktlinjer för hur det ska genomföras vid respektive förlossningsklinik, säger Nicole Silverstolpe, produktionsdirektör och regional förlossningssamordnare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Övriga åtgärder

Det här är några av de åtgärder som är beslutade av regionstyrelsen:

• Projektet Min barnmorska, som vänder sig till förlossningsrädda, förlängs och utökas.

• Arbetsplatsrotation – barnmorskor ska kunna rotera mellan öppenvård och slutenvård.

• Mindre arbetsgrupper.

• Utökat stöd till barnmorskor och undersköterskor genom exempelvis städpersonal.

På Region Stockholm hoppas man att förändringarna ska märkas och att så många som möjligt av de medarbetare som nyligen sagt upp sig istället väljer att stanna kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet