Så länge stannar förstföderskorna på sjukhus efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dagar som förstföderskor stannar på sjukhus efter förlossning skiljer sig åt i Stockholms län. Enligt statistik från Socialstyrelsen för 2020 var förstföderskorna på Södertälje sjukhus bland de som stannade kortast tid på sjukhuset i länet efter förlossning.

En anledning till att Södertälje sjukhus sticker ut är att de under pandemin börjat med digitala hembesök dagen efter att de som fött kommit hem från sjukhus. Under hembesöket kan personen ställa alla de frågor som den har. Efter det digitala samtalet kommer personen sedan in till sjukhuset på besök.

Så här många dagar stannade förstföderskorna på sjukhusen i länet. Foto: SVT Design
Förlossningskrisen i Stockholms län

– I och med att vi gör ett digitalt hembesök redan dagen efter så har vi de här korta tiderna, säger Jenny Lejkemo, chefbarnmorska på Södertälje sjukhus.

Hör mer om varför de som föder för första gången stannar kort tid efter förlossning på Södertälje sjukhus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet