Södertälje är ett av flera sjukhus i länet som nu går upp i stabsläge. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Södertälje sjukhus går upp i stabsläge: ”Allvarligt läge nu”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det ökande antalet patienter i behov av vård för influensa och covid-19 går Södertälje sjukhus nu upp i stabsläge.

Tidigare i veckan gick Södersjukhuset, Danderyd, S:t Görans sjukhus och Norrtälje sjukhus upp i stabsläge.

Nu följer Södertälje sjukhus efter, då belastningen på intensivvården och akuten har ökat kraftigt under de senaste dagarna.

Coronaviruset i Södertälje

”Allvarligt läge nu”

– Behovet av vård är stort och vi har ett allvarligt läge nu. Jag vill uppmana alla att följa de allmänna råden gällande smittspridning. Covid-19 och säsongsinfluensa har liknande symtom och det är viktigt att vi håller avstånd, undviker folksamlingar, stannar hemma vid minsta symtom, använder munskydd i kollektivtrafiken och inte minst – vaccinerar oss, säger Christophe Pedroletti, sjukhusets vd i ett pressmeddelande.

Sjukhuset hade på onsdag morgon 17 patienter inlagda med covid-19, varav 3 på IVA, samt 10 patienter inlagda med säsongsinfluensa. Ytterligare två patienter är inlagda med misstanke om covid-smitta.

Trots regionens satsningar ligger Södertälje kommun fortsatt näst lägst i hela landet vad gäller antal vaccinerade. I klippet nedan svarar regionrådet på om hon tycker att det är ett misslyckande: ”Svårare att nå fram”.

Det här innebär stabsläge

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

  • Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.  
  • Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.  
  • Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet