Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här förklarar finansregionråd Irene Svenonius (M) vad pengarna ska gå till och varför den nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus kan komma att öppna tidigare. Foto: SVT/TT

Över en halv miljard till förlossningsvården i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm föreslår nu att över en halv miljard kronor läggs på förlossningsvården i länet de kommande tre åren. Syftet är att få till en bättre arbetsmiljö och se till så att det blir en barnmorska per födande. Den nya förlossningskliniken på S:t Göran kan också komma att öppna tidigare.

De tidigare föreslagna åtgärderna, som bland annat även handlar om att öka läkarbemanningen och införa rotationstjänstgöring, ligger fast.

Pengarna kommer från ett budgeterat överskott de kommande åren, som majoriteten nu väljer att minska och i stället använda för att lösa förlossningskrisen. De 500 miljonerna är inklusive de 100 miljoner kronor per år som tidigare utlovats för att en barnmorska ska kunna ha hand om en födande.

Oklart när ny klinik kan öppna

Samtidigt ska en analys göras om när den nya förlossningskliniken på S:t Görans sjukhus ska öppna – om det kan ske tidigare än 2026.

I morgon, torsdag, hålls ett extrainsatt möte i regionstyrelsen som handlar om förlossningskrisen. Då kommer Vänsterpartiet att lägga fram ett förslag om att den nya förlossningskliniken ska öppna redan 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet