Den 31 oktober lovade finansregionrådet Irene Svenonius (M) ytterligare 100 miljoner kronor till förlossningsvården. Nu går Svenonius ut med vad pengarna ska användas till. Foto: Frida Claesson/SVT

Efter protesterna: Region Stockholm lägger 100 miljoner på en barnmorska per förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens många uppsägningar bland barnmorskor och larm om en förlossningsvård i kris, skjuter Region Stockholm till 100 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att uppfylla de protesterande barnmorskornas krav på en barnmorska per förlossning.

Som SVT tidigare rapporterat får förlossningsvården ett tillskott på 100 miljoner kronor som ska förbättra arbetsmiljön för barnmorskorna. Nu meddelar alltså finansregionrådet Irene Svenonius (M) vad pengarna ska användas till.

– I ett första viktigt steg ska vi införa ”en barnmorska per förlossning”. Arbetet är redan inlett och målet är att det ska vara genomfört inom ett år. Nu öronmärker vi 100 miljoner kronor för att ge ekonomiska förutsättningar att gå från ord till handling, skriver Irene Svenonius i ett pressmeddelande.

Beslutet om de ytterligare 100 miljoner kronorna ska klubbas i regionfullmäktige den 16 november.

Utlovade insatser för förlossningsvården

  1. +100 miljoner kronor för att införa ”En barnmorska per födande”. Besked 8/11.
  2. +108 miljoner kronor i ökad ersättning i vårdval förlossning. Differens mellan Budget 21/22.
  3. Min Barnmorska, ett projekt för förlossningsrädda, byggs ut till regionens alla sjukhus.
  4. +100 miljoner kronor i arbetsmiljösatsningar i hela vården, kommer också förlossningen till del.

Källa: Moderaterna i Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.