Alla verktyg ska användas för att lösa förlossningskrisen, säger Irene Svenonius (M) till SVT Stockholm. Foto: Frida Claesson/SVT

Svenonius (M): 100 miljoner till förlossningsvården – öppnar för mer

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot finansregionråd Irene Svenonius (M) hantering av förlossningsvården i Region Stockholm har varit massiv under veckan. Förlossningschefer och barnmorskor har sagt upp sig i protest mot en ohållbar arbetsmiljö, och nu kräver personal på länets förlossningsavdelningar att krisen tas på allvar. Finansregionråd Irene Svenonius (M) lovar nu 100 miljoner extra i 2022 års budget för att ”utveckla arbetsmiljön”.

– Det är uppenbart att vi måste lägga manken till för att förbättra deras arbetssituation, säger finansregionråd Irene Svenonius (M).

Krisen inom förlossningsvården fortsätter. Trots ett extra tillskott på 54 miljoner under 2021 väljer medarbetare att lämna.

Chefer och barnmorskor säger upp sig, hur har vi hamnat här?

– Mycket beror på att det har varit svårt att fylla luckorna efter pensionsavgångar, och där till normal personalomsättning. Vi måste få in fler barnmorskor, både yngre och erfarna. Det låter enkelt men det är väldigt svårt, säger Irene Svenonius (M).

Ytterligare pengar till förlossningsverksamheten är alltså att vänta under 2022, men hur pengarna fördelas är upp till sjukhusen.

Hör finansregionrådet om förlossningskrisen i Stockholm i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.