Aida Hadzialic (S) oppostionsregionråd framför Södersjukhuet. Foto: SVT

S om regionens satsning på förlossningsvården: 100 miljoner räcker inte ens halvvägs

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) i Region Stockholm är inte imponerad av Svenonius (M) satsningar på kvinnoklinikerna. Målet med satsningen är att se till att ha en barnmorska per förlossning – med då skulle den dubbla satsningen behövas, menar Hadzialic.

Region Stockholm har kris i förlossningvården – dussintals barnmorskor har sagt upp sig och arbetsmiljön har beskrivits som katastrofal. För att råda bot på problemen ska nu Region Stockholm skjuta till 100 miljoner kronor till kvinnoklinikerna. Men det räcker inte, tycker Aida Hadzialic (S) som är oppositionsråd i regionen:

– Det blir ett slag i luften. Enligt regionens egna uträkningar skulle det krävas 210 miljoner för att lösa det. Med landets rikaste region borde vi ha råd att finansiera patientsäker vård.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Hör Aida Hadzialic kritik i videoklippet.

Men enligt Katarina Holmgren, ekonomidirektör på Region Stockholm handlar det om att regionen själv råkat gå ut med felaktig information.

Vad gäller att införa en födande per barnmorska på länets förlossningskliniker så är det beräknat till 100 miljoner kronor, säger hon.

Enligt Katarina Holmgren har kostnaderna för en födande per barnmorska blandats ihop med kostnaderna för ett mer omfattande projekt inom förlossningsvården, som uppgår till 210 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet