Kristine Torstad är en av initiativtagarna till uppropet på sociala medier där undersköterskor nu vittnar om tuffa förhållanden i förlossningsvården. Foto: Ann Sehlin/SVT

Nu ryter även undersköterskor ifrån om förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i förlossningsvården har fått undersköterskor i Region Stockholm att reagera. I ett Facebookupprop samlas förlossningsundersköterskor för att trycka på om bättre arbetsmiljö. Initiativtagarna ska nu tillsammans med representanter från fackförbundet Kommunal sammaställa sina krav.

– Vi har fått nog, säger Kristine Thorstad som jobbar på förlossningen vid Danderyds sjukhus och dragit igång uppropet.

Kristine Thorstad och tre kollegor startade uppropet för att belysa arbetsvillkoren för undersköterskorna i förlossningsvården. De anser att även deras röst måste höras i den pågående förlossningskrisen.

Undersköterskan Kristine Thorstad beskriver en slitsam underbemannad arbetsmiljö och undersköterskor som jobbar med tre födande kvinnor samtidigt.

– Även vi är trötta, utmattade och ledsna. Vi kräver att vår arbetsmiljö förbättras, säger Kristine Thorstad.

Gensvaret inom kåren har varit stort. På bara två dagar hade drygt 200 undersköterskor anslutit till gruppen.

Jobba på bättre arbetsvillkor

Uppropet ska tillsammans med representanter från fackförbundet Kommunal nu jobba på att sätta ihop en lista med sina krav för vad de anser behövs göras för en bättre arbetsmiljö.

– Jag går själv i tankarna att byta arbetsplats om förhållandena inte blir bättre, säger Kristine Thorstad.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Kommunal skulle presentera en kravlista under måndagen. Det stämmer inte, enligt Kommunals ombudsman Markus Andersson. De har krav, men ingen lista som ska lämnas in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.