Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är alltid en fara att transportera patienter”, säger Andreas Fischer, överläkare i kirurgi på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och SVT

Läkare på SÖS slår larm: ”Klarar inte av vårt uppdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Södersjukhuset har svårt att utföra akuta operationer på grund av resursbrist. Detta har lett till att patienter har skickats vidare till andra sjukhus, och patienter med frakturer tvingas vänta på operation, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

Södersjukhuset inte har resurser för att klara av operationerna i tid. Flera patienter som ska opereras inom ett dygn har skickats vidare till Ersta, uppger flera läkare för DN.

– Vi inte klarar vårt akutkirurgiska uppdrag där operationer inte sker i tid och patienter skickas till andra sjukhus, säger Andreas Fischer, överläkare i kirurgi på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm till SVT Nyheter.

Antalet vårdplatser minskades under sommaren, då sjukhusen tenderar prioritera akuta operationer framför sådana som kan vänta. Men på SÖS är man nu orolig att den ansträngda situationen ska fortsätta även framgent. Ett sparkrav hänger nämligen över sjukhuset, vilket gör att vårdplatserna i höst inte väntas öka från sommarens neddragna nivå. Det berättar en överläkare för DN.

”Oväntad hög topp”

Annelie Liljegren, tillförordnad chefläkare på Södersjukhuset menar att situationen på akutavdelningen på SöS beror delvis på sommarbemanningen och det höga patienttrycket.

– När vi förutom sommarbemanningen får en oväntad hög topp, det vill säga att ovanligt många söker akutvård så blir det en ansträng situation, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga nya sparkrav”, säger Annelie Liljegren, tillförordnad chefläkare på Södersjukhuset. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.