Protestläger för mer ekoodling

Publicerad

Vi har tidigare berättat om Paret Tommy Nordgren och Disa Norlander som ett halvår blir av med sin ekologiska odling utanför Hörby. Men nu får dom stöd utifrån.

I helgen har ett läger hållits på gården för att väcka opinion för att mer mark i Skåne ska upplåtas till ekoodling.

Redan i mars berättade Sydnytt att markägaren i Råby inte längre vill arrendera ut till ekoodlarna Tommy och Disa. Efter 25 år tvingas de lägga ner verksamheten.

Men även om hoppet för just deras odling är ute så har det i helgen ordnats ett läger och en manifestation för att dom få ekologiskt odlade åkrar som finns i Skåne ska värnas.

– Det är ju upp till politikerna. Kan man kanske inrätta jordbruksreservat eller restriktioner mot att mark som har odlats ekologiskt ett visst antal år får användas till konventionell odling, föreslår Karin Ervelin från odlingsnätverket Mikorrhiza och en av initiativtagarna till manifestationen.

Enligt LRF-Skånes ordförande Marianne Andersson varken stiger eller sjunker andelen ekologiskt odlad mark i Skåne.

Men i takt med statens allt tuffare miljömål kan ekoodling så småningom vara enda sättet att klara kraven tror hon. Om en ny generation bönder är beredd att ta vid.

– Det finns ett intresse bland de yngre, men problemet är väl att de ofta är stadsbor som inte förstår hur mycket det faktiskt kostar och vilket slit det är, säger Tommy Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer