Sedan den 1 november uppmanas vaccinerade inte längre att testa sig. Samtidigt har smittan i Skåne ökat under den senaste månaden. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots minskad provtagning – covidfallen i Skåne ökar

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaden har det genomsnittliga antalet covidfall per dag i Skåne ökat med 70 procent. Samtidigt har rekommendationerna för provtagning ändrats, vilket har lett till att allt färre testar sig.

Det genomsnittliga antalet covidfall per dag har ökat från 57 till 97 under den senaste månaden. Självprovtagningen har å andra sidan minskat efter att fullvaccinerade sedan den 1 november inte längre uppmanas testa sig. Under förra veckan minskade provtagningen med 23 procent jämfört med veckan innan.

– Smittan finns kvar i samhället samtidigt som det sprids många andra luftvägsinfektioner. Därför är det nu ännu viktigare att stanna hemma från arbetet, skola, förskola och fritidsaktiviteter när man insjuknar i en ny luftvägsinfektion, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

I nuläget är smittspridningen störst i åldersgruppen 10-49 år. Hos 70-plussarna och bland vård- och omsorgspersonal är det enligt regionen fortfarande relativt få fall.

Trots ökningen är siffrorna långt ifrån lika höga som de var när smittspridningen var som störst. Vid årsskiftet översteg genomsnittet för antalet smittade 1000 personer per dag under flera veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer