Skotthål på glasskiva. Bild på Rafi Farouq, verksamhetschef på sociala centret Flamman i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föreningen Flamman hjälper våldsutsatta familjer i Malmö. Hör mer i videon. Foto: Firas Razak/SVT

Råa gängkulturen kan sprida sig från Stockholm till Malmö: ”Ungdomarna pratar om det”

Publicerad

Gängvåldet i Sverige har trappats upp. Anhöriga till kriminella löper stor risk att drabbas av våldsdåd. Malmös undre värld har varit skonad – men det kan komma att ändras.

– Vi hör att kriminella och ungdomar i Malmö pratar mer om det, säger Rafi Farouq, verksamhetschef på Flamman.

I Uppdrag Gransknings nya serie ”Skyttarna”, som går att se i SVT Play, skildras kriminella som rekryterar barn att utföra mord i det pågående gängkrig som har skakat flera svenska städer. Även ökningen av våldsdåd mot anhöriga tas upp i granskningen.

Men Malmös undre värld har hittills inte sett samma utveckling, något som kan komma att ändras.

– Tidigare var det ovanligt för oss att träffa anhöriga med en tydlig hotbild mot sig. Men i och med trenden där anhöriga allt oftare blir måltavlor så ökar både oron och faktiska hot, säger Rafi Farouq, verksamhetschef på sociala centret Flamman.

Vilka typer av hot är det?

– Barn och unga som dras in i kriminalitet kan ibland hamna i skuldsituationer. Då hotar gängen dessa individer med att deras anhöriga kommer utsättas för våld om skulden inte betalas tillbaka, säger Rafi Farouq.

Vill trygga familjer

En del anhöriga vill eller vågar inte be om hjälp av polis eller kommun, menar Rafi Farouq. I stället vänder de sig till hans förening som har erfarenhet av att stötta familjer i liknande situationer.

– Vi försöker ge emotionellt stöd och tillsammans bearbeta det som händer i deras liv och de trauman som har uppstått, säger han.

I videon ovan kan du höra mer om den växande oron i Malmö om hoten mot anhöriga till kriminella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.