Lungsjukdomen tuberkulos anses vara en utrotad sjukdom. Men på senare år har den kommit tillbaka i Norden.
Gemene man i Danmark behöver inte vara rädd för att drabbas av lungsjukdomen tuberkulos. Men i Köpenhamn fruktar man nu ett okontrollerat utbrott av tuberkulos bland de socialt utsatta.
Bland personer som är socialt svaga är förekomsten hög – till exempel bland invandrare som har tuberkulosbakterien med sig från sina hemländer. I Danmark får inte asylsökande en hälsokontroll såvida de inte själva ber om den.
Tuberkulos är också vanligt bland narkotikamissbrukare och hemlösa. Men den grupp som är mest framträdande i Köpenhamn är grönländare. År 2010 var 450 av 100 000 grönländare i Köpenhamn drabbade av sjukdomen, mot 6,5 av 100 000 bland de danskfödda danskarna.
En skamfläck
– Det är en fattigdomssjukdom, säger professor Ib Bygbjerg, som också är konsult på Rigshospitalet i Köpenhamn.
– Vår skamfläck är grönländare. Grönland är en del av Danmark, men när grönländare kommer till Köpenhamn och hamnar i slummen så möter de andra tuberkulospatienter och då når vi upp till de förfärligt höga siffrorna.
Enligt en dansk läkartidning, Ugeskriftet for Læger, är tuberkulosspridningen i Danmark okontrollerad, och sedan 2009 har sjukdomsfallen ökat med hela 22 procent. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Socialt utsatta
Och professor Ib Bygbjerg efterlyser nu fler uppsökande verksamheter, likt de som fanns när tuberkulosen var en folksjukdom i Norden.
– Nu är det verkligen inte en folksjukdom, men i dag drabbar det endast socialt utsatta som faller genom systemet. Därför måste vi hitta andra metoder, säger Ib Bygbjerg.
Samlar hostprover
Men det finns vissa initiativ som syftar till att få bukt med problemen. I går rapporterade P4 Malmöhus om hur Nete Wrona Olsen, tuberkulossjuksköterska på Gentofte sjukhus, cyklar runt på stan för att samla upp hostprover.
– Jag besöker oftast härbärgen eller kliniker för missbrukare och det är helt frivilligt om man vill lämna ett prov eller inte, sa hon till P4 Malmöhus.
Dessutom berättar Ib Bygbjerg till Sydnytt om en klinik som öppnats av Röda Korset som tar emot personer som vistas illegalt i landet som kan få läkarundersökning utan att bli registrerade.
Forskning pågår
Samtidigt pågår forskning kring nya metoder för att bota tuberkulos. Under torsdagen ska forskare på Karolinska institutet presentera en studie om hur man kan använda kroppens eget immunförsvar. Det rapporterar Ekot.
Enligt smittskyddsläkaren Per Hagstam är situationen en annan i Malmö och Skåne. Han ser inte alls någon risk för en liknande utveckling på den här sidan av sundet. Samtidigt ser han allvarligt på utvecklingen i Danmark.