Malmös näringslivsprofiler Dan Olofsson och Percy Nilsson står åtalade för grovt insiderbrott. Foto: SVT

Rättegång inleds mot skånska näringslivstoppar

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot två av Malmös näringslivsprofiler, Percy Nilsson och Dan Olofsson, inleds i Stockholms tingsrätt på tisdagen. De två står åtalade för grovt insiderbrott i en omfattande rättegång som beräknas pågå i 27 dagar.

Det är totalt 14 personer som är åtalade i insiderhärvan. Flera av de åtalade är personer i det skånska näringslivet, däribland byggmästaren Percy Nilsson och Sigmas grundare Dan Olofsson.

Rättegången är uppdelad i två delar där flera av de åtalade är inblandade i de två misstänkta insideraffärer som ska avhandlas i Stockholms tingsrätt.

Percy Nilsson och Dan Olofsson är åtalade för grovt insiderbrott i samband med försäljningen av fastighetsbolaget Victoria Park i maj 2018.

Sms om fastighetsaffär

Enligt åtalet skrev Dan Olofsson i ett sms till Percy Nilsson att Olofsson som ägare av Victoria Park hade accepterat ett bud från det tyska bolaget Vonovia om ett uppköp av Victoria Park.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”

Percy Nilsson svarar i sms med tummen upp. Samma dag köpte Percy Nilsson aktier i Victoria Park för 3,4 miljoner kronor.

När försäljningen av Victoria Park offentliggjordes dagen efter gick Victoria Parks aktie upp med 8,76 procent.

Åklagaren har yrkat på att 243 319 kronor, som enligt åtalet är utbytet av brottet, ska förverkas från Percy Nilsson eller hans bolag.

Båda nekar till brott

Både Percy Nilsson och Dan Olofsson nekar till brottsanklagelsen. Dan Olofsson skrev när åtalet kom ett pressmeddelande där han uppgav att åklagaren missförstått innebörden av sms:et där han skriver att det är insiderinformation som ”får hanteras varsamt”.

”Åklagaren gör en omvänd och helt felaktig tolkning av detta och menar att jag föranlett Percy Nilsson att begå insiderbrott. Det jag gjort är raka motsatsen eftersom en varsam hantering av insiderinformation inte inrymmer otillåten handel”, skrev Dan Olofsson i pressmeddelandet.

Percy Nilssons advokat Lars Kruse har sagt att Percy Nilsson gett en annan person i uppdrag att köpa aktier i Victoria Park strax innan Dan Olofsson skickade sms:et. Aktieaffären hann däremot inte genomföras innan sms:et kom.

Den person som ska ha fått uppdraget att köpa aktierna ska också vittna under rättegången.

Straffskalan för grovt insiderbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer