Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Så var den åttonde rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fortsatte rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha dödat journalisten Kim Wall. Det var den åttonde rättegångsdagen och förhör hölls med tekniska experter. SVT fanns på plats i Köpenhamns tingsrätt och rapporterade direkt.

SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 8

Laddar in inlägg...

Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen.

Den 21 mars fortsatte rättegången där åklagaren startade förhöret med att pressa Madsen på frågor om hur styckningen av Kim Walls kropp gått till. Madsen värjde sig för att svara.

– Det var inget rationellt eller genomtänkt, sa han.

Madsen gav sin berättelse

I förhöret av Peter Madsen den 28 mars gav han sin version om vad som hände dagen då Kim Wall dog. Han menar att det beror på att han inte ställt in ubåtens ventiler på ett korrekt sätt.

– Jag begår ett fatalt fel, sa han under förhöret.

Han menar att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning.

Enligt en rättsläkare som vittnat i rättegången har det inte gått att fastställa dödsorsaken, men möjliga orsaker är skärskador i halsen eller kvävning. Enligt rättsläkaren finns det inte belägg för den version Peter Madsen återgett då Kim Wall inte haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen.

”Ubåten sänktes medvetet”

Det har hållits förhör med två tekniska experter. Det första vittnet, kaptenlöjtnant och ubåtsexpert från den danska marinen, gjorde den tekniska undersökningen av ubåten.

– Ubåten sänktes medvetet, sa hon i rättssalen.

Slutsatsen bygger hon bland annat på kontroller av ventilerna.

Den andra experten kom från Teknologiska institutet och har gjort teoretiska beräkningar av ubåten utifrån de teorier som Peter Madsen sagt kan ha hänt.

Vittnet menar att Madsen kan ha rätt i sin påståenden om undertrycket i ubåten, men påpekar också att vid ett sådant scenario skulle temperaturen i farkosten uppgå till hundra grader efter bara några minuter.

När en rättsläkare vittnade tidigt i processen så fanns det inte några tecken på att Kim Wall skulle ha utsatts för den typen av stark värme.

Filmer från Madsens dator visades upp

Vid två tillfällen har rätten visat upp filmer som funnits på Peter Madsens dator, på olika externa hårddiskar eller som har sökts på från Peter Madsens telefon. Filmerna innehöll mycket grovt våld, bland annat visades en animerad film som föreställde två kvinnor som blev halshuggna. Vissa av filmerna var inte animerade och visades endast upp för rätten och inte för åhörarna. Men åhörarna kunde höra det som spelades upp.

Flera personer har vittnat

Älskarinnor till Madsen har trätt fram och vittnat om sina relationer med honom. Ingen av dem vittnade om att de ofrivilligt utsatts för sexuellt våld eller övergrepp från hans sida. En kvinna berättade att de har experimenterat med strypsex, men det ska närmast ha skett på hennes initiativ.

Under rättegångsdagarna har Kim Walls föräldrar vittnat. Kim Walls mamma berättade i rätten om hur familjens liv totalförändrades efter deras dotters bortgång.

Under förhören har det även kommit fram att en kvinna blivit medbjuden av Peter Madsen att åka i ubåten bara några dagar innan Kim Wall dog.

Totalt är 37 vittnen kallade till förhör.

8 mars: Åklagarens sakframställan och förhör med Peter Madsen

21 mars: Fortsatta förhör med Peter Madsen

22 mars: Vittnesförhör, bland annat med rättsläkare

23 mars: Vittnesförhör

26 mars: Vittnesförhör

27 mars: Vittnesförhör

28 mars: Vittnesförhör

3 april: Vittnesförhör, bland annat tekniska experter

4 april: Redogörelse av den rättsmedicinska undersökningen av Peter Madsen

5 april: Reservdag

23 april: Slutplädering

25 april: Dom avkunnas

(Med reservation för ändringar)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet