Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Erik Alhem, rättsexpert. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Rättsexpert om avlyssningen: ”Jätteallvarlig brottslighet”

Publicerad

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och rättsexpert, har läst utskrifter av de buggade samtalen mellan domare och nämndemän i Malmö tingsrätt.

– Det finns i de utskrivna inspelningarna någonting som kan tolkas illvilligt så att man kan få ett sämre förtroende för domstolen, säger han.

Vårdinnovations vd Damon Tojjar och hans advokater hävdar att de 56 ljudfilerna visar att domare och åklagare samarbetat för att få de tre åtalade fällda för mutbrott. Vid ett tillfälle säger en av domarna att de ska ”hålla tummarna för åklagaren”.

– Det för ju tankarna till att åklagaren har en fördel, att man vill att det ska gå åklagarens väg, säger Sven-Erik Alhem.

Det som inte nämns i Tojjars och advokatens skrivelse till domstolen är att åklagaren vid tillfället hade genomgått en akut operation och att det fanns frågetecken om han skulle kunna genomföra rättegången.

– En sådan uppgift är ju väldigt belysande för att det kan vara något fullständigt annorlunda än det man först får i åtanke, säger Sven-Erik Alhem.

Kan vålla skada

Han ser mycket allvarligt på att någon i hemlighet spelat in domarnas samtal, när de tror att de är i enrum.

– Det är ytterst anmärkningsvärt. Det är jätteallvarlig brottslighet. Man får inte avlyssna någon när man inte själv är närvarande i rummet.

Sven-Erik Alhem menar att den här typen av olovlig avlyssning kan skada förtroendet för domstolarna.

– Vi talar ju skit mellan oss lite till mans, oavsett vilket yrke vi har. Men som domare får man vara försiktig idag för att så väldigt mycket kan spelas in, säger Sven-Erik Alhem.

SVT har under fredagen förgäves sökt representanter för Malmö tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet