Foto: Braincool AB

Redhawks först att testa kylhjälm mot hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

Kylhjälm är det senaste i försöken med att lindra skadeverkningar vid hjärnskakningar i ishockey. Malmö Redhawks är först bland SHL-lagen att testa produkten.

– Det här är det vi kan göra för att få ner långa skadeperioder, säger vd:n Patrik Sylvegård.

Sylvegård säger att Redhawks haft ett antal hjärnskakningar genom åren, några av dem väldigt allvarliga.

– Det var hemskt att se personlighetsförändringarna, att de nästan blev självmordsbenägna, säger Sylvegård.

– Det går inte att undvika hjärnskakningarna i ishockeyn. Men genom att vara med i den här studien tar vi vårt arbetsgivaransvar för att korta ner rehabiliteringstiden och få färre men.

”Värt att testa”

Den ledande forskaren och idrottsläkaren i Sverige när det gäller hjärnskakningsproblematik, Yelverton Tegner, hoppas att kylhjälmen Polar Cap System, som tillverkas av företaget Brain Cool, ska vara så effektiv som det ser ut som i teorin.

– Genom att kyla ner hjärnan är tanken att cellsönderfallet ska minska och att långvariga besvär av hjärnskakningar därmed ska minska, säger Tegner, som varit lagläkare i Luleå Hockey och nu är ordförande i svensk ishockeys läkarförening.

– Det är definitivt värt att testa. Men jag ser en lång, lång process innan man kommit i mål med det här, det är många studier som ska göras.

Kyler huvud och nacke

Lundaföretaget Brain Cool har specialiserat sig på kylning inom sjukvården och produkterna används där primärt vid stroke och hjärtstopp.

– Vi har ganska goda argument för att det är ska kunna fungera inom idrottsmedicin. Vi har valt att börja inom en idrott, ishockeyn, där det är lätt att starta kliniska utvärderingar, säger vd:n Martin Waleij.

Så fort en Malmöspelare, eller en division 1-spelare i Pantern, får en smäll mot huvudet med risk för hjärnskakning ska de gå ut till det rum där utrustningen är uppställd och få huvudet nedkylt i tre timmar.

– Man kyler huvudet och nacken och får ner temperaturen i hjärnan, säger Waleij.

Målsättningen är att utrustningen ska kunna tas med på bortamatcher och kunna användas på bussresan hem efter matchen.

Hjärnskakningar

Hjärnskakning definieras som en kortvarig medvetslöshet i direkt anslutning till våld mot huvudet, till exempel efter ett slag eller ett fall.

Vid en hjärnskakning utsöndrar hjärnans nervceller olika proteiner, vars halter kan mätas genom att analysera ryggmärgsvätska och i vissa fall även går att upptäcka i blodomloppet.

Enligt Hockeyligan får varje SHL-lag i snitt fem-sex hjärnskakningar per säsong, alltså totalt 60-70 fall. Vissa år har SHL haft upp till 160 hjärnskakningar per 1 000 matcher, det vill säga en hjärnskakning var sjätte match.

Upprepade hjärnskakningar innan hjärnan har läkts färdigt kan leda till kronisk hjärnskada, CTE, som också kallas boxardemens.

Källa: Nationalencyklopedin med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.