Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste använda det med förnuft”, säger skolminister Lotta Edholm (L) om digitaliseringen i skolan. Foto: SVT

Skolminister Lotta Edholm (L) vill ha fler böcker i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Lotta Edholm (L) och professor Catarina Player är eniga om att skolan måste ha fler böcker och mer papper och penna för att elever ska lära bättre. Digitala verktyg är viktiga men de menar att de måste användas med förnuft och måtta.

Regeringen satsar nu en halv miljard om året för att barn ska få fler fysiska läroböcker i skolan. Skolor ska kunna söka pengar och målet är att detta ska bli verklighet i höst.

– Vi vet att Sverige har mindre av riktiga böcker i klassrummen jämfört med många andra länder och det måste vi göra nånting åt. Fler böcker till eleverna är ju ett sätt att möta den här utvecklingen men sen måste vi också ha digitala hjälpmedel. Digitalisering kan vara fantastiskt bra för elever som har olika typer av svårigheter i skolan men vi måste använda det med förnuft, säger skolminister Lotta Edholm (L).

”Man lär sig bättre med böcker och papper och penna”

Catarina Player är professor pedagogiskt arbete vid högskolan i Borås.  I 30 år har hon har forskat om digitalisering av skolan. Med stöd av forskning välkomnar hon fler analoga läromedel.

– Både att skriva för hand och läsa i böcker är bättre för att kunna lära sig läsa och skriva. Det är inte så enkelt att böcker är bra och datorer är dåligt. Låt lärarna bestämma om de behöver använda en dator eller om det kanske är bättre att läsa i en bok eller att skriva på ett papper, säger Catarina Player.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.