Torsk i Östersjön Foto: Daniel Nilsson/SvD/TT

Regeringen vill stoppa torskfiske

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för Östersjötorsken är nu så kritisk att regeringen vill införa ett fiskestopp i östra Östersjön fram till 2021.

Situationen för Östersjötorsken är kritisk, enligt internationella havsforskningsrådet. Regeringen vill därför införa fiskestopp.

Torskfiske i östra Östersjön bör vara förbjudet resten av året och hela nästa år, menar regeringen och Sverige driver nu frågan vid det regionala fiskeforumet Baltfish, där Östersjöländer möts i Stockholm för att diskutera torskens framtid.

– Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda, säger miljö-och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Regeringen vill också förbjuda fiske av skarpsill och strömming där torsken kan behöva fiskarna som föda. Man kommer även att tillåta licensjakt på gråsäl i Sverige, eftersom sälarna kan sprida parasiter som drabbar torsken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer