Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingela Lundqvist, naturvårdschef vid länsstyrelsen i Skåne berättar att många planer på att göra naturreservat mer tillgängliga inte kan genomföras när anslagen minskat med 67 procent. Foto: SVT/Fredrik Svenningsson

Regeringens miljöbudget hårt slag för Skånes naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Skånes 280 naturreservat drabbas hårt av regeringens budget. Det står klart när Naturvårdsverket nu fördelar pengarna till naturvården. I Skåne minskar anslaget från 74 till 24 miljoner kronor i år.

– Fortsätter det så i flera år blir det stora konsekvenser för naturen och arter som behöver mycket omsorg, säger Ingela Lundqvist. naturvårdschef vid länsstyrelsen i Skåne.

Länsstyrelsen förvaltar 280 naturreservat och tre nationalparker i Skåne. Ett av naturreservaten är Prästaskogen utanför Svedala. Där finns flera grodvatten, dammar som skapats för att lövgrodan ska trivas.

– Kan vi inte sköta dem och hålla dem fria från växtlighet kan det hända att lövgrodan inte trivs och försvinner, säger Ingela Lundqvist.

”Naturvård behövs”

De minskade anslagen innebär att länsstyrelsen inte kan genomföra satsningar som skulle göra naturresevaten mer tillgängliga för skåningarna. I Prästaskogen handlar det om gång- och ridstigar.

Ingela Lundqvist hoppas att nedkärningarna inte fortsätter. Varje år rapporterar länsstyrelselserna till Naturvårdsverket vad pengarna räckt till och det påverkat naturvården.

– Då hoppas vi att det har effekt så att vi kan påverka de beslut som tas, att man satsar mer på naturvård framöver. För det behövs, säger Ingela Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.