Coronasmittan ökar just nu mest i åldersgruppen 10-14 år. Det konstaterade smittskyddsläkare Eva Melander på Region Skånes pressträff. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittskyddsläkaren om lättade restriktioner: ”Finns en risk”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet på september är det tänkt att restriktionerna ska lättas över hela landet. Samtidigt ökar smittspridningen så sakteliga i Skåne. Smittskyddsläkare Eva Melander påpekar att lättnaderna inte betyder att vi kan återgå helt till det normala.

– Man ska inte tro att allt är som vanligt efter den 29 september.

Smittan ökar alltså mest i en grupp som inte ens har haft chansen att bli vaccinerad. Den ökar snabbare i gruppen 10-14-åringar än bland 15-19-åringar. Och i alla åldersgrupper så är majoriteten av de smittade och sjuka ovaccinerade. I stort sett samtliga som ligger på iva och vanlig vårdavdelning är inte vaccinerade.

När det gäller den gruppen så handlar det inte i första hand om vaccinationsmotståndare betonade vaccinsamordnare Maria Landgren.

– De säger att det helt enkelt inte blivit av. Så snälla – boka och se till att det blir av.

Försiktiga kommentarer

Igår kom beskedet att regeringen släpper på restriktionerna från och med 29 september. Men det innebär inte att det helt går att leva som tidigare påminde smittskyddsläkare Eva Melander.

– Det gäller fortsatt att jobba hemifrån om du har symptom. Gå inte till jobbet för att ställa upp för andra. Det är inte rätt sätt, sa hon.

I övrigt var hon försiktig i sina kommentarer.

– Om det här var rätt eller inte vet vi först i efterhand.

Fler kvinnor än män

78 procent av skåningarna har fått en första dos och drygt 70 procent är färdigvaccinerade.

– När det gäller personer under 40 år ligger vi alldeles för lågt. Kvinnor är generellt bättre på att vaccinera sig än män, sa Maria Landgren.

– Vi ser tyvärr en tydlig vaccineringsovilja speciellt bland de unga, inte minst bland unga män, sa  regiondirektör Alf Jönsson.

– Kom igen grabbar! Boka en tid, vänta inte!

Hjälp för spruträdda

Många som är rädda för sprutor tvekar att vaccinera sig. Men så ska man inte tänka säger Maria Landgren.

– Personalen är vana vid spruträdda. Du kommer att få all tänkbar hjälp av den professionella personalen.

Vårdcentraler tar över

Från och med 20 september tar vårdcentralerna över nyvaccineringen. Har du inte vaccinerat dig än så ska du då kontakta den vårdcentral där du är listad. De upphandlade vaccinatörerna fortsätter att vaccinera klart med andra dosen fram till siste oktober.

Regionen börjar nu ge tilläggsdos till de patienter som har nersatt immunförsvar. Vaccineringen sker på sjukhus och det är behandlande läkare som avgör vem som behöver en tredje dos.

– Det är ingen boosterdos, utan en tilläggsdos som behövs när immunförsvaret är nersatt, sa Maria Landgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.