Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Min akademiska frihet måste jag hålla hårt på”, säger forskaren Rebecca Selberg som inte ville anpassa budskapet i föreläsningen så som Region Skåne önskade. Foto: Linda Ekström

Region Skåne hindrade forskare att föreläsa om jämställdhet inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Rebecca Selberg föreläste i veckan om jämställdet på Stora likarättsdagarna, en konferens anordnad av Region Skåne.

Men inför sin föreläsning dag två tog det stopp, då var hon inte längre välkommen.

På morgonen kom det ett sms från arrangören där hon ombads hålla ”dagens föreläsning lite mindre politiskt laddad med tanke på rådande konflikt”.

– Jag svarade att jag inte kan anpassa mitt budskap, min akademiska frihet måste jag hålla hårt på, menar Rebecca Selberg, docent i sociologi och genusvetenskap på Lunds universitet.

Beskedet blev då att hon inte fick hålla sin föreläsning som bland annat handlade om arbetsmiljön inom vården. Arrangören menade att innehållet inte landade rätt hos en del i publiken på grund av den rådande vårdkonflikten.

– Många tyckte att föreläsningen ställde grupper mot varandra. Vi valde att inte upprepa det dag två, säger Ola Björgell, ordförande i Region Skånes Likarättsakademi.

Se mer i inslaget ovan om kritiken att forskare ska få ha sin akademiska frihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.