Alliansen i Region Skåne presenterar budgeten. Foto: Gunilla Fritze SVT

Region Skåne: Miljardsatsning på primärvården

Uppdaterad
Publicerad

Det nya alliansstyret i region Skåne presenterar på tisdagen sin budget. Skatten höjs och pengarna ska gå till satsningar på primärvård och bättre tågtrafik.

– Vi kommer inte att bli populära i alla lägen men vår ambition är att personalen ska tänka nytt, förklarade regionrådet Annette Linander (C).

Sedan det stod klart att Alliansen tar över ledningen av regionen har företrädarna vid flera tillfällen talar om att de nu ska få ordning och reda på ekonomin, att de nu måste ”betala för gamla synder” och att ekonomin är ”körd i botten”. Därför tänker de nu höja regionskatten.

Skattehöjning på 49 öre

Vid presskonferens på tisdagen förklarade Alliansen att det nu behövs en skattehöjning med 49 öre för att primärvården ska få en miljard under kommande mandatperiod.

– För att klara det krävs också besparingar inom bland annat administration, regional utveckling och kultur, sa Gilbert Tribo (L), regionråd.

Alliansen flaggade också för besparingar på de skånska sjukhusen. SUS dras idag med stora underskott.

– Vi ska se över sammanslagningen av SUS och se om vi kan använda universitetssjukhusen bättre, sa Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

S: ”Rimmar illa”

Alliansen vill också investera 141 miljoner i ökad tillgänglighet, alltså kortare köer.  Men att lägga ett sparbeting på sjukhusen samtidigt som man vill göra vården mer tillgänglig rimmar illa, anser Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens tidigare ordförande.

– Dessutom borde mer än 141 miljoner läggas på korta köerna med tanke på att skatten nu höjs. Vi föreslog ju samma summa i vår långtidsplan.

Henrik Fritzon (S) påpekar också att Alliansen under den gångna mandatperioden vid tre tillfällen röstat emot skattehöjningar.

– De bedrev en destruktiv oppositionspolitik där partitaktiken fick gå före medborgarnas bästa, det är därför vi nu har underskott.

Regionskatten i Skåne är idag lägst i landet, 10 kronor och 69 öre. Även efter den aviserade höjningen hamnar Skåne långt ner på regionskattelistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer