Alliansen i det nya regionstyret vill höja skatten. Foto: SVT

Alliansstyret vill höja regionskatten

Uppdaterad
Publicerad

Det nya Alliansstyret i Region Skåne vill höja skatten med 49 öre nästa år. Trots att de under den gångna mandatperioden kategoriskt har sagt nej när den tidigare rödgröna regionledningen velat höja skatten.

– Regionens ekonomi är ett råttbo och råttor är inte bra. Vi behöver skuldsanera, säger regionråd Annette Linander (C).

Enligt regionrådet Gilbert Tribo (L) har regionen en skuld på nästan 15 000 kronor per invånare i Skåne.

– Den kan vi inte lämna över till nästa generation, säger han.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna la ner sin röster.

– Beklämmande att de nu föreslår den här höjningen när de hela tiden har röstat mot de höjningar vi har föreslagit, säger Henrik Fritzon (S), regionråd.

Röstade nej tidigare

Han menar att det är märkligt att de nu plötsligt ser behovet av att höja skatten. Tidigare har allianspartierna hävdat att de inte varit insatta i regionens finanser och inte har vetat om att det, enligt ekonomidirektören, saknas två miljarder kronor.

– De har haft precis lika mycket insyn i ekonomin som vi har haft, säger Henrik Fritzon (S).

Skåne har just nu den lägsta regionskatten i landet och det rödgröna styret har sedan valet 2014 försökt höja skatten men röstats ner av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

– Vi kände ingen säkerhet när S och MP skulle förvalta pengarna därför sa vi Moderater nej till skattehöjningar, säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M).

Fullmäktigemöte 27 november

Skattehöjningen kommer att innebära att den nya skattesatsen blir 11 kronor och 18 öre per hundralapp. Om Alliansen får igenom sin budget på regionfullmäktiges möte 27 november.

– Jag är inte förvånad över höjningen men det är ett typiskt alliansförslag, som tar i i underkant i förhållande till behovet, säger Niclas Nilsson (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen.

Han menar att ekonomidirektören hävdat att det skulle behövas en höjning med motsvarande 70 öre för att täppa till underskottet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.