Foto: TT

Ovaccinerade skåningar får förbokad vaccintid

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kan de skåningar som fortfarande inte vaccinerat sig komma att få en kallelse hem i brevlådan med en förbokad vaccintid.

– De sista grupperna är svåra att nå. Vi behöver jobba med andra insatser och vi tror att vårdcentralerna är bäst lämpade för att nå ännu högre i vaccinationstäckningen, säger vaccinsamordnare Maria Landgren.

Från och med 1 oktober tar vårdcentralerna över vaccineringen mot covid-19. Men vaccinationstäckningen är för låg.

– Vi måste jobba med förbokade och andra typer av insatser för att nå ännu högre. Vi diskuterar nu hur det här ska se ut och kan vara redo inom några veckor, säger Maria Landgren.

Hon menar att vårdcentralerna känner sina patienter och att förbokade tider för ovaccinerade snart bli verklighet.

– Vi kan börja inom några veckor.

Region Skåne uppmanar dock fortfarande skåningarna att själva boka en tid så fort som möjligt.

Ökning av fall

Under onsdagens presskonferens låg ett stort fokus på de som ännu inte vaccinerat sig. Budskapet från regionen var skarpt.

– Pandemin fortsätter bland de ovaccinerade. Ni är unga men ni är inte odödliga, säger regionsdirektör Alf Jönsson.

De som hamnar på sjukhus nu är de som är yngre och mitt i livet.

Antalet covidfall har ökat under de senaste veckorna. Den senaste veckan är det 904 konstaterade fall, de flesta är personer under 50 år. Däremot är det få fall bland de äldsta. Bara 14 av fallen var över 70 år.

– Mycket glädjande, sa smittskyddsläkare Eva Melander.

Flest fall är det i västra och mellersta Skåne.

Fler på sjukhus

Fler personer läggs också in, även om det är färre än när det var som värst. De som läggs in är yngre än tidigare. Smittan sprids mest inom hushåll och andra nära kontakter. 15-20 procent av de nya fallen uppger att de blivit smittade på utlandsresor.

– De flesta smittas här hemma, vi har fortfarande en smittspridning i samhället.

Eva Melander säger att vi just nu har ett osäkert läge. Det gör att rekommendationerna måste ligga kvar, även för vaccinerade. Den största spridningen sker bland gymnasister och unga vuxna.

– Det rör sig alltså om personer som inte är vaccinerade eller som i alla fall inte fått två doser, sa Eva Melander.

Uppgång av inlagda

Sommaren blev bättre än vad sjukvården vågade hoppas på vad gäller belastning av covidpatienter. Nu ser man en liten uppgång. Just nu ligger 23 personer på sjukhus, fem ligger på iva.

– Majoriteten av patienterna är ovaccinerade. Några har fått en dos och insjuknat nära vaccinationstillfället, sa chefläkare Rasmus Havmöller.

Han påminde om att läget kan förändras och försämras snabbt. Men det ska inte avskräcka från att söka vård för andra sjukdomar.

– Vårt fokus nu är att under hösten återuppta den vanliga vården, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.