Foto: TT

Region Skåne rekryterar läkare i krisens Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på distriktsläkare i Skåne. Nu reser därför personal från region Skåne till Grekland för att rekrytera läkare.

– Vi vet att det redan nu finns grekiska läkare som pluggar svenska, säger Johan Lundqvist på regionens personalavdelning.

Det finns 27 vårdcentraler bara i nordvästra Skåne. På några av dem saknas alltid läkare. Vakanserna fylls med hyrläkare som kostar betydligt mer än fast anställd personal.

– Så vi behöver bredda rekryteringen, säger Johan Lundqvist.

Bra med vana av att bo utomlands

Femte oktober reser han till Aten och Tessaloniki för att träffa ett 30-tal grekiska läkare. En del går redan en kurs i svenska arrangerad av svenskar bosatta i Aten. Även den grekiska läkarföreningen är inblandad, liksom den grekiska arbetsförmedlingen.

Det är dock långt ifrån säkert att samtliga passar för att arbeta på skånska vårdcentraler.

– Vi söker erfarna distriktsläkare, säger Johan Lundqvist.

De ska också gärna ha en viss talang för språk. Och det är bra om de tidigare jobbat utomlands så att de är vana vid att bo i ett annat land. Det är även viktigt att en eventuell partner har möjlighet att hitta ett jobb i Sverige. Idealet är förstås att ett läkarpar vill flytta till  Skåne.

– Om båda i familjen är sjukvårdsutbildade ser vi väldigt positivt på det. Annars kan det ju kanske vara svårt för den medföljande parten att få jobb. Det måste vi vara tydliga med.

Även annonserat i Danmark och Portugal

De läkare som kommer till Skåne kommer att få en ordentlig introduktion, säger Jenny Elgaard Åberg, HR-specialist på regionen.

– De får handledning, språkundervisning och hjälp att komma in i det svenska samhället.

Region Skåne har också annonserat efter läkare i Danmark och Portugal samt besökt en rekryteringsmässa i Holland, berättar hon.

Men närmast väntar alltså en resa till Grekland för Johan Lundqvist.

– Får jag fem grekiska läkare som gärna flyttar till Skåne så blir jag jätteglad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer