Region Skåne satsar på grön rehab

Uppdaterad
Publicerad

Med ena foten i grönsakslandet och andra på vårdcentralen ska Skånes långtidssjukskrivna få hjälp att komma tillbaka till arbetet.

Region Skåne satsar nu på att sk grön rehabilitering ska bli en naturlig del av vården i Skåne.

Att lukta på örter och så frön i trädgårdslandet varvat med bland annat samtalsterapi gjorde att Annelie Hultberg tog sig ur sin ett år långa sjukskivning. Efter tre månader i rehabiliteringsträdgården i Alnarp blev hon kvitt sin utmattningsdepression.

– Det är svårt att känna sig stressad i den här sköna och gröna miljön, berättar Annelie.

Med spadar i jorden ute i grönskan har man på lantbruksuniversitet i Alnarp jobbat med grön rehabilitering i nästan 10 år. Nu ska man på regionens uppdrag utreda vilka effekter och konsekvenser metoden har för dem långtidssjukskrivna.

– Våra resultat talar för sig själva, 76% av våra deltagare återvänder till jobb eller studier efter sin vistelse här, säger professor Patrik Grahn vid statens lantbruksuniversitet i alnarp.

Till sommaren ska lantbruksuniversitet presentera en delrapport där man bland annat jämför metoden med andra typer av rehabiliteringar. Får Region Skåne de bevisen man söker så är tanken att alla långtidssjukskrivna skåningar ska kunna erbjudas grön rehab om 2-3 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.